Sunday, April 2, 2017

De verschillende kaarten van Europa die je moet kunnen herkennen

Je moet voor het examen vier verschillende kaarten van Europa herkennen en kunnen aangeven uit welke periode ze stammen. Hieronder de vier op een rijtje met de belangrijkste herkenningspunten:

1. Vóór 1919


Herkenbaar aan het enorm grote Oostenrijk-Hongarije, en verder aan het grote Duitse Rijk. Rusland heet tot 1917 nog Rusland, daarna wordt het de Sovjet-Unie. Elzas-Lotharingen ('het puntje' van Frankrijk) hoort vanaf 1871 bij Duitsland.

2. Het interbellum (1919-1937)

Oostenrijk-Hongarije is verdwenen, Polen is ontstaan. Duitsland is ook nu groot, de Sovjet-Unie staat op de kaart. Elzas-Lotharingen hoort weer bij Frankrijk.

3. De Koude Oorlog (1945-1989)


Tijdens de Koude Oorlog is Duitsland verdeeld in de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) en de Duitse Democratische Republiek (DDR). Joegoslavië is nog één land, de Sovjet-Unie bestaat nog.

4. Na de Koude Oorlog


Duitsland is weer één land, Joegoslavië is uit elkaar gevallen. De Sovjet-Unie bestaat niet meer en het gebied is uiteen gevallen in bijvoorbeeld Rusland, Wit-Rusland. Estland, Letland, Litouwen, Oekraïne, et cetera. Ook Tsjechië en Slowakije zijn niet meer één land (Tsjechoslowakije dus, zie eerdere kaarten).

No comments:

Post a Comment