Je moet voor het examen vier verschillende kaarten van Europa herkennen en kunnen aangeven uit welke periode ze stammen. Hieronder de vier op een rijtje met de belangrijkste herkenningspunten:
1. Vóór 1919
Herkenbaar aan het enorm grote Oostenrijk-Hongarije, en verder aan het grote Duitse Rijk. Rusland heet tot 1917 nog Rusland, daarna wordt het de Sovjet-Unie. Elzas-Lotharingen ('het puntje' van Frankrijk) hoort vanaf 1871 bij Duitsland.
2. Het interbellum (1919-1937)
Oostenrijk-Hongarije is verdwenen, Polen is ontstaan. Duitsland is ook nu groot, de Sovjet-Unie staat op de kaart. Elzas-Lotharingen hoort weer bij Frankrijk.
3. De Koude Oorlog (1945-1989)
Tijdens de Koude Oorlog is Duitsland verdeeld in de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) en de Duitse Democratische Republiek (DDR). Joegoslavië is nog één land, de Sovjet-Unie bestaat nog.
4. Na de Koude Oorlog
Duitsland is weer één land, Joegoslavië is uit elkaar gevallen. De Sovjet-Unie bestaat niet meer en het gebied is uiteen gevallen in bijvoorbeeld Rusland, Wit-Rusland. Estland, Letland, Litouwen, Oekraïne, et cetera. Ook Tsjechië en Slowakije zijn niet meer één land (Tsjechoslowakije dus, zie eerdere kaarten).