Wednesday, March 25, 2020

Nakijken hoofdstuk 5

De antwoorden van het gemaakte werk in het werkboek staat op ItsLearning. Ga bij geschiedenis naar bronnen, kies dan Historisch overzicht vanaf 1900 en ga daarna naar hoofdstuk 5. Hier staat een pdf met de antwoorden.

Tuesday, March 24, 2020

Les op afstand: Koningen en koninginnen

Hierbij de 'les op afstand' die via Teams is opgenomen. Mocht je deze hebben gemist kun je hem hier alsnog zien.


Monday, March 23, 2020

Oefenen voor tentamen en examen

In het boek staat bij elk hoofdstuk een 'oefenexamen'. Deze kun je maken. Ik zal zorgen dat op ItsLearning bij de bronnen alle nakijkboeken te vinden zijn.

De oefen examens zijn bij de hoofdstukken 1 t/m 4 elke keer paragraaf 6, bij hoofdstuk 5 is het paragraaf 7. De vragen staan in je werkboek, de bronnen in je tekstboek.

Deze week

In de videolessen van deze week:
- Koningen en koninginnen (heb ik de afgelopen jaren geen filmpje van gemaakt, dus maar even live, is handig als 'kapstok' om historische gebeurtenissen aan op te hangen).
- Herhalingsoefeningen (ik laat willekeurige jaartallen, portretten, prenten, foto's etc zien van alle onderwerpen die dit jaar aan bod zijn gekomen, jullie bedenken welk 'verhaal' er achter zit en vertel er verder nog kort iets bij. Heel handig om alle kennis van het afgelopen jaar en dus alles wat je voor het examen moet kennen weer even op te halen).

Afbeeldingsresultaat voor koning willem III
Koning Willem III

Friday, March 20, 2020

Vier verschillende kaarten

Je moet voor het examen vier verschillende kaarten van Europa herkennen en kunnen aangeven uit welke periode ze stammen. Hieronder de vier op een rijtje met de belangrijkste herkenningspunten:

1. Vóór 1919


Herkenbaar aan het enorm grote Oostenrijk-Hongarije, en verder aan het grote Duitse Rijk. Rusland heet tot 1917 nog Rusland, daarna wordt het de Sovjet-Unie. Elzas-Lotharingen ('het puntje' van Frankrijk) hoort vanaf 1871 bij Duitsland.

2. Het interbellum (1919-1937)

Oostenrijk-Hongarije is verdwenen, Polen is ontstaan. Duitsland is ook nu groot, de Sovjet-Unie staat op de kaart. Elzas-Lotharingen hoort weer bij Frankrijk.

3. De Koude Oorlog (1945-1989)


Tijdens de Koude Oorlog is Duitsland verdeeld in de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) en de Duitse Democratische Republiek (DDR). Joegoslavië is nog één land, de Sovjet-Unie bestaat nog.

4. Na de Koude Oorlog


Duitsland is weer één land, Joegoslavië is uit elkaar gevallen. De Sovjet-Unie bestaat niet meer en het gebied is uiteen gevallen in bijvoorbeeld Rusland, Wit-Rusland. Estland, Letland, Litouwen, Oekraïne, et cetera. Ook Tsjechië en Slowakije zijn niet meer één land (Tsjechoslowakije dus, zie eerdere kaarten).

Thursday, March 19, 2020

Filmpjes hoofdstuk 5 De wereld na 1945

H5 par1 De Koude Oorlog

H5 par 2 Het einde van de Koude Oorlog

H5 par 3 Nederland na de Tweede Wereldoorlog

H5 par 4 Internationale organisaties

H5 par 5 De wereld na 1993

H5 historische persoon John F. Kennedy





Tuesday, March 17, 2020

Filmpjes hoofdstuk 4: De Tweede Wereldoorlog

H4 par 1: Het verloop van de Tweede Wereldoorlog

H4 par 2: Nederland in de Tweede Wereldoorlog

H4 par 3: Joden in de Tweede Wereldoorlog

H4 par 4: Indonesië wordt onafhankelijk

H4 historische persoon: Winston Churchill